Farmaceuticele de pe Bursă au pierdut 240 mil. euro din capitalizare

Articol preluat din Ziarul Financiar,

Autor: Andrei Chirileasa | Data: 27 Mar 2008

Click pentru imaginea marita

Click pentru imaginea marita

Companiile farmaceutice au fost printre cele mai lovite de scaderile de la Bursa, actiunile Biofarm (BIO) si Zentiva (SCD) pierzand de la inceputul anului aproape 50% din valoare, in timp ce titlurile Antibiotice Iasi (ATB) au scazut cu 35%.

Capitalizarea celor trei companii a scazut de la inceputul anului cu 240 mil. euro, la 312 mil. euro. In medie, actiunile producatorilor de medicamente au pierdut in acest an 45%, fata de o scadere de circa 30% a indicelui BET, insa analistii spun ca aceste scaderi tin mai mult de factori independenti, specifici fiecarui emitent, decat de evolutia generala a pietei medicamentelor.

„Indicatorii financiari ai companiilor farmaceutice erau printre cei mai mari reflectand asteptarile mari ale investitorilor, dar si rezultatele financiare peste asteptari din anii trecuti.

Criza de pe pietele financiare a schimbat perceptia investitorilor, reducand asteptarile, ceea ce a determinat si scaderile puternice de pe Bursa”, sustine Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.

Potrivit statisticilor companiei de cercetare de piata Cegedim, piata produselor farmaceutice din Romania a crescut anul trecut cu 11%, nivel semnificativ mai redus decat in 2006, insa incetinirea a fost determinata de o serie de modificari legislative si de evolutia cursului de schimb. Pentru acest an, Cegedim estimeaza un avans de 5-10% al vanzarilor de medicamente. Chiar si asa, cresterea pietei farmaceutice locale este mai accelerata decat in tarile vecine.

Printre factorii specifici care au determinat scaderile actiunilor companiilor farmaceutice pe Bursa se afla rezultatele slabe, in cazul Zentiva, investitiile financiare neprofitabile, la Biofarm, si intreruperea procesului de privatizare, la Antibiotice.

Anularea privatizarii a intors investitorii impotriva Antibiotice. Antibiotice Iasi (ATB) a raportat cele mai bune rezultate financiare pe 2007 dintre cei trei producatori de medicamente de pe Bursa. Compania a realizat o cifra de afaceri de 229 mil. lei (68,5 mil. euro), in crestere cu 17% fata de 2006, peste cresterea medie a pietei, de 11%. Profitul net a avansat cu 29%, la 30,7 mil. lei (9,2 mil. euro).

Compania a propus actionarilor un dividend brut de 0,027 lei/actiune, cu 21% mai mare decat anul trecut. Randamentul dividendului este de circa 2%. Antibiotice este singura companie farmaceutica de pe Bursa care a distribuit dividende in ultimii doi ani.

In ciuda acestor rezultate, actiunile Antibiotice au pierdut 35% de la inceputul anului, din care circa 25% numai in ultima luna, dupa ce AVAS a anuntat amanarea procesului de privatizare a companiei.

„Performanta slaba (a actiunilor Antibiotice – n.red.) a fost determinata in principal de dezamagirea investitorilor dupa amanarea privatizarii companiei. In viziunea noastra, scaderea pretului actiunii a creat o buna oportunitate de cumparare, intrucat ne asteptam ca procesul de privatizare sa fie reluat in viitorul apropiat”, arata analistii KBC Securities in ultimul raport pe Antibiotice.

KBC estimeaza ca vanzarile Antibiotice vor creste in acest an cu 16%, la 266 de milioane de lei, si ca profitul net va avansa cu 12%, la 34,5 milioane de lei. Societatea de brokeraj si-a redus tinta de pret pentru actiunile Antibiotice de la 1,84 lei, in februarie, la 1,65 lei, dar recomanda cumparare, noul pret tinta fiind cu 22% mai mare fata de ultima cotatie de ieri din piata, de 1,35 lei/actiune.

Antibiotice are o capitalizare de 163 mil. euro, fiind cea mai mare dintre companiile farmaceutice listate la Bursa.

Zentiva a fost trasa in jos de rezultate. Zentiva Bucuresti (SCD) a pierdut 49% de la inceputul anului, pe fondul rezultatelor financiare in scadere raportate pe anul trecut. Compania a fost depasita de Antibiotice Iasi atat la vanzari, cat si la capitalizare.

Producatorul de medicamente a raportat pentru anul trecut un profit net de 4,26 mil. lei (1,27 mil. euro), de cinci ori mai mic decat in 2006, dupa ce a inregistrat in ultimul trimestru pierderi de 7,2 mil. lei (2 mil. euro).

Cifra de afaceri a companiei a scazut in 2007 cu 20%, la 194 mil. lei (58 mil. euro). Scaderea a fost explicata de conducerea companiei prin restructurarea portofoliului de produse.

„Vanzarile brute au scazut cu 13,6%, de la 207 mil. lei in 2006 la 178,8 mil. lei in 2007, in conditiile in care volumul vanzarilor societatii a scazut cu 30,5%, de la 104,5 mil. unitati la 72,6 mil. unitati”, se arata in raportul anual al companiei. Pe de alta parte, pretul mediu de vanzare pe unitatea farmaceutica a crescut de la 1,98 lei in 2006 la 2,46 lei in 2007, mentinandu-se insa mult sub pretul mediu din piata, de 10,31 lei, potrivit aceluiasi raport.

Analistii societatii de brokeraj KBC Securities si-au redus tinta de pret pentru actiunile Zentiva de la 0,86 lei, la inceputul lunii martie, la 0,54 lei ca urmare a rezultatelor financiare sub estimari si a transparentei reduse a raportarilor. De asemenea, KBC si-a schimbat recomandarea din „pastrare” in „vanzare”.

„Compania ofera foarte putine detalii suplimentare cu privire la performantele operationale sau planuri pe termen lung. Aceasta lipsa de transparenta reduce predictibilitatea rezultatelor si reprezinta un risc important in evaluare”, sustin analistii KBC Securities.

KBC si-a redus pana acum de trei ori pretul tinta pentru titlurile Zentiva, de la 1,38 lei in octombrie, la 0,54 lei in prezent.

Pretul actiunilor a scazut de trei ori, de la un nivel de 1,8 lei la jumatatea anului trecut, la 0,6 lei in prezent. Compania este controlata de catre grupul ceh Zentiva, care detine 75% din actiuni. In actionariatul companiei se afla si mai multe fonduri de investitii straine.

Biofarm a pierdut 2,6 mil. euro pe SIF-uri. Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au fost cele mai tranzactionate dintre titlurile companiilor farmaceutice in acest an. Titlurile Biofarm au pierdut 50% de la inceputul anului.

Scaderea a fost accentuata de inregistrarea in ianuarie a actiunilor din majorarea de capital derulata la sfarsitul anului trecut, dar si de pierderile pe care Biofarm le-a inregistrat in aceasta perioada din investitiile financiare realizate la sfarsitul anului trecut. Compania a cumparat pachete importante de actiuni la trei SIF-uri: SIF1, SIF2 si SIF5. Costul de achizitie al titurilor respective s-a ridicat la 30 mil. lei, insa valoarea lor actuala pe Bursa este de circa 20,4 mil. lei, scaderea valorii portofoliului fiind de 9,6 mil. lei (2,6 mil. euro).

„Multi investitori tin cont si de acele investitii, care acum se afla pe minus”, spune Adrian Danciu de la Broker Cluj.

De asemenea, Biofarm a mai achizitionat anul trecut actiuni BRD, Banca Transilvania, Transelectrica, Armax-Gaz si Constructii Transilvania in valoare de circa 5 mil. lei, potrivit raportului anual al companiei. Valoarea acestor investitii a scazut pana in prezent cu 1,4 mil. lei (circa 0,4 mil. euro). Astfel, pierderile totale ale Biofarm din investitii financiare se ridica la circa 11 mil. lei (3 mil. euro).

Compania a raportat pe anul trecut un profit net de 13,5 mil. lei (4,04 mil. euro) in crestere cu 6,3%, pe fondul unui avans de 7,7% al cifrei de afaceri, la 62,3 mil. lei (18,6 mil. euro). Conducerea companiei a propus alocarea profitului la rezerve.

andrei.chirileasa@zf.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s