Interviu cu Ghiţă Mureşan

Gheorghe Mureşan s-a întors acasă, la Cluj. Fostul component al echipelor Washington Wizards şi New Jersey Nets, şi totodată cel mai înalt jucător care a evoluat vreodată în NBA, îşi va petrece aici o bună parte din vacanţă, făcând ceea ce lui îi place foarte mult. Va sta înconjurat de zeci de copii care îl vor sorbi din ochi în timp ce le povesteşte despre NBA şi despre starurile pe care ei le-au văzut doar la televizor.
Această şcoala de baschet de la Cluj se adresează puştilor cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani, care pe parcursul a patru ore pe zi, între 14 şi 18 august, vor încerca să vadă baschetul altfel. „Big Ghiţă” este sigur că acest proiect va fi un succes şi tocmai de aceea a acceptat să iasă un pic din conul de umbră şi să stea de vorbă cu presa şi cu fanii. numaibaschet.ro a reuşit să-i răpească „înălţimii sale” câteva minute şi se bucură că vă poate oferi un interviu complet şi captivant cu cel mai important baschetbalist român.

„Nu caut talente. Am venit să-i învăţ pe copii să se distreze”

NumaiBaschet: Bine ai revenit în Cluj, Ghiţă. Ce înseamnă acest oraş pentru tine? Unde te simţi tu acasă?
Gheorghe Mureşan:Clujul este oraşul meu favorit. Când sunt în România, în Cluj mă simt acasă. Când sunt în Maryland, Washington, acolo sunt acasă.

NumaiBaschet: Ai de gând să revii definitiv? Simţi că acolo eşti printre străini ?
Gheorghe Mureşan:Nu ştiu … eu am casă aici şi am casă acolo. Când e nevoie de mine aici vin aici, iar când e nevoie de mine acolo merg acolo. Nu, nu mă simt ca fiind între străini ci mă simt acasă. Şi de când cu tehnologia asta modernă, ştii cum e … Acum vrei să fii în România, eşti în România. Vrei să fii în SUA, eşti în SUA.

NumaiBaschet: Păstrezi legătura cu comunitatea română din State? Ai prieteni români acolo?
Gheorghe Mureşan: Ştii cum e, nu poţi să ai chiar atât de mulţi prieteni. Dar este o comunitate de români foarte mare aici, în New Jersey, New York, Chicago şi da, ţin legătura cu ei. Sunt bine primit peste tot pentru că românii sunt nişte oameni foarte primitori, foarte de treabă.

NumaiBaschet: Spune-ne mai multe despre scopul prezenţei tale aici.
Gheorghe Mureşan: Scopul meu este ca aceşti copii care participă la camp (cred că sunt mai mult de 60) să joace baschet câteva ore pe zi, să se simtă bine. M-a întrebat cineva dacă sunt aici ca să caut talente. Nu caut talente, copiii la vârsta asta au nevoie să se distreze, eventual să înveţe ceva, să se ducă acasă fericiţi după ce joacă baschet.

NumaiBaschet: Când ai început acest proiect în SUA (Giant Basketball Academy) ai spus că vrei să ajuţi copiii să ajungă în NCAA şi în NBA. Ţi-au trecut prin mână copii la care să fi văzut potenţial clar pentru acest lucru?
Gheorghe Mureşan: Da, obiectivul meu este să îi ajut, dar ei acum, aşa cum am spus, au nevoie doar să se simtă bine. Şi oricum, nu baschetul le oferă viitor. Viitorul îl iau de la şcoală. Sunt prea puţini pentru care baschetul este viitorul. Numai în SUA sunt 6 milioane de copii care joacă baschet. Dintre ei, foarte puţini pot trăi din asta.


„Copiilor din România le lipseşte o competiţie bine organizată”

NumaiBaschet: Eşti la curent cu Divizia A şi cu infuzia de jucători americani? Mai întâi au fost sârbii „la modă”, acum americanii …
Gheorghe Mureşan: Divizia A este în vacanţă acum. Fiecare antrenor îşi construieşte echipa, dar cum eu nu antrenez o echipă din campionatul românesc nu ştiu prea multe. Ştim cu toţii însă că anul trecut a câştigat Ploieştiul tot. Bravo lor !
Legat de americani, baschetul european i-a ridicat pe aceşti jucători. În ultimii ani, fiecare echipă importantă avea 1-2 jucători de peste ocean în lot. Toată lumea îi vâna pentru că sunt foarte spectaculoşi şi joacă un baschet foarte, foarte bun. Mulţi au rămas aici, în Europa, s-au naturalizat, iar acum au ajuns echipele să aibă 4-5 americani. Chestia asta i-a ajutat mult şi pe jucătorii autohtoni, i-a făcut să crească în valoare, să muncească mai mult. În România, chiar dacă Asesoftul a câştigat FIBA Euro Cup, nivelul este încă slab. Însă odată cu această infuzie de americani el va creşte automat, fiindcă jucătorii români vor trebui să le facă faţă şi să se ridice la nivelul lor.

NumaiBaschet: Vreo şansă pentru Cluj anul ăsta ?
Gheorghe Mureşan: Anul ăsta? Nu cred că ştiu nici ei încă pe ce echipă se bazează, deci chiar nu aş putea să spun nimic.

NumaiBaschet: Mobitelco a terminat pe locul 2 sezonul trecut. Mircea e manager, în teren sunt Bubu, Ţenter, practic tu mai lipseşti din vechea gardă.
Gheorghe Mureşan: Înţeleg ce spui. Vin, vin, dar doar ca spectator. Nu aş putea să fac muncă voluntară în fiecare zi. Am şi eu o familie de întreţinut. Trebuie să muncesc şi să câştig bani pentru copii mei. Ce-mi doresc de la ei nu este să ajungă ca mine ci să muncească la fel ca mine.

NumaiBaschet: Ştim că iţi place să lucrezi cu cei mici, dar nu te tentează să antrenezi şi la un nivel mai înalt? La seniori adică.
Gheorghe Mureşan:Sincer, da. Aştept să se elibereze un loc, ca să spun aşa, şi m-ar tenta să antrenez în NBA. Cunosc baschetul şi cu asta vreau să mă ocup. Dacă se va ivi vreo oportunitate, mi-ar plăcea să antrenez echipe de seniori.

NumaiBaschet: Ce le lipseşte în primul rând copiilor din România ? Condiţiile, talentul, mentalitatea?
Gheorghe Mureşan:Nu talentul, talent are orice copil. Iar mentalitatea este cea pe care ţi-o formează antrenorul. Poate că ceea ce le lipseşte este o competiţie mai bine organizată, o masă mai mare. Cu cât ai o masă mai mare, cu atât ai şi copii mai mulţi pe care să îi aşezi la masă. Dar nu uita ce am spus mai devreme, cel mai important lucru pentru ei este şcoala.

NumaiBaschet: În SUA nu joci în echipa liceului dacă nu ai note bune, iar în Romania sportivii de performanţă sunt de cele mai multe ori scutiţi şi privilegiaţi.
Gheorghe Mureşan: Asta este după părerea mea cea mai mare prostie, mă refer la cum stau lucrurile la noi. Nu sunt de acord cu chestia asta. Şi pe vremea mea era în felul următor: dacă eşti sportiv de performanţă faci doar sport. Părerea mea este că un elev trebuie să facă în primul rând şcoală. Sportul îl faci după ore, doar dacă ai note bune. În nici un caz nu le recomand copiilor să facă sport toată viaţa. Şi aici intervin părinţii. Ei trebuie să-şi ghideze odraslele întâi spre învăţat şi apoi spre sport.
Obiectivul meu ca părinte este ca Victor şi George să meargă bine cu şcoala. Nu îi văd mari baschetbalişti, nici măcar nu ţin să joace baschet dacă vor să facă sport. Ei singuri aleg. Eu doar le lărgesc orizonturile cum s-ar spune. Copilul nu trebuie să facă ce-i place părintelui, ci ceea ce-i place lui.


„Sunt foarte mândru că sunt român”NumaiBaschet: Ai o echipă preferată în NBA, din toate timpurile?
Gheorghe Mureşan: Echipa Washington Wizards de acum. Cred că au o echipă foarte faină şi foarte tânără, cu mult potenţial.NumaiBaschet: Cine este primul român din NBA? Tu sau Ernie Grunfeld, President of Basketball Operations pentru Wizards? Bine, din câte ştim, el nu se consideră român. Noi în ţară credem că tu eşti primul şi suntem mândri de tine.
Gheorghe Mureşan: Vă mulţumesc şi vă pot spune că şi eu sunt foarte mândru că sunt român. Nu vreau să comentez mai mult.

NumaiBaschet: Pot spera fanii din România să-i vadă pe Arenas & Co. live într-un amical disputat în ţara noastră?
Gheorghe Mureşan: Nu, în situaţia actuală, în nici un caz.

NumaiBaschet: Spune-ne câte ceva despre Gilbert (Arenas) ca om şi ca jucator. Va conta absenţa sa din naţionala SUA din cauza accidentării suferite? Ce va face această naţională la Mondiale? Cum comentezi pregătirea foarte atentă a acestei echipe a SUA?(angajamente pe 3 ani, desemnarea lui Coach K ca antrenor, etc.)
Gheorghe Mureşan: Gilbert este un jucător extraordinar, şi cu un caracter foarte plăcut. Foarte inteligent, atât pe teren cât şi în afara lui. Este foarte, foarte modest.
Absenţa lui însă nu cred că va conta foarte mult, va veni altul la fel de bun. Nu ştiu ce va face echipa SUA, dar anul ăsta au avut o pregătire mult mai lungă (până acum ei se adunau, şi erau lăsaţi pur şi simplu să joace 3-4 zile) şi au făcut aceste angajamente pe 3 ani ca să aibă aceeaşi echipă şi la Olimpiadă. De fapt, ăsta este scopul lor, nu Mondialul. Aurul la Olimpiadă este obiectivul acestei echipe de acum. Şi-au dat seama că baschetul a progresat foarte mult şi nu mai merge ca până acum.

Cred că este sportul care a crescut cel mai mult, pe toate planurile. Americanii au ridicat NBA-ul până la cel mai înalt nivel dar un alt lucru pe care l-au făcut a fost că au ridicat întreg baschetul mondial, nu doar european. La Barcelona, în 92, jucătorii americani se duceau şi jucau golf. Puştii ce îi adulau atunci sunt europenii pe care îi vedem acum în NBA. Visul lor a fost să joace cândva împotriva Dream Team, şi acum o fac de la egal la egal.

NumaiBaschet: De ce nu vin multe superstaruri la Olimpiadă? De ce găsesc diferite scuze?
Gheorghe Mureşan:Să ştii că nu sunt doar scuze. Când joci, o faci pentru bani. Ei au 82 de meciuri în sezonul regulat, la care se mai adaugă şi meciurile din playoff pentru unii. Apoi ei au nevoie să se refacă, foarte mulţi încheie sezonul accidentaţi, loviţi, chiar dacă noi îi vedem pe teren meci de meci. Aşa e în NBA, când vine ora meciului trebuie să joci. Mulţi nu reuşesc să joace 82 de meciuri din cauza accidentărilor, alţii joacă, dar nu la potenţial maxim.


„Am pus NBA-ul pe primul plan. Ştiam că nu pot juca toată viaţa, ci doar pentru câţiva ani, şi trebuia să-mi asigur viitorul.”NumaiBaschet: Dacă LeBron, Wade, Bosh, etc vor câştiga aurul acum, vor mai veni? Dar tu de ce ai lipsit atâta timp de la naţionala României ?
Gheorghe Mureşan: Nu ştiu, depinde şi de ce sezon au la echipele de club. Ţi-am zis, în NBA joci pentru bani. Ei sunt plătiţi de echipele de club. Cred că dacă sunt câtuşi de puţin accidentaţi, nimeni nu îi vrea în echipa naţională. Nici NBA-ul, nici antrenorii de la club, nici fanii. Iar la mine a fost cam la fel, am pus NBA-ul pe primul plan. Ştiam că nu pot juca toată viaţa, ci doar pentru câţiva ani, şi trebuia să îmi asigur viitorul. Când timpul şi programul mi-au permis-o, am revenit. Cine poate înţelege asta îi mulţumesc, cine nu … tot îi mulţumesc. Când tu, ca ţară, ai un jucător în NBA, ia-ţi adio de la el la echipa naţională. Ştiu că mulţi dau exemplu jucătorii sârbi care au venit să joace pentru ţara lor, dar ei au venit să joace finala, nu să se califice din B în A.

NumaiBaschet: Ce părere ai despre antrenorul actual al naţionalei noastre, domnul Liviu Călin? Va reuşi el să dea un nou start pentru echipa României ?
Gheorghe Mureşan: Pe Liviu Călin îl ştiu de când eram la juniori. Este poate singurul antrenor român cu experienţă internaţională. Dar nu l-am mai văzut de multă vreme aşa că nu-mi pot da cu părerea. Nici despre echipă în sine nu ştiu mare lucru, nu-i cunosc pe jucătorii care sunt acum convocaţi. Nivelul echipei naţionale, ca şi al baschetului românesc în general, ca să fim sinceri, este jalnic. Naţionala se chinuie să intre din B în A. Când echipa ta este în situaţia asta, înseamnă că este o echipă foarte slabă. Poţi să o întăreşti doar cu foarte multă muncă şi cu o selecţie foarte bună. Îţi trebuie mentalitate de invingator. Până nu ai această mentalitate şi nu eşti conştient că trebuie să munceşti ca să câştigi, vei ieşi pe uşa din dos. Nu ştiu dacă se va schimba chestia asta prea curând. Eu de exemplu, ca antrenor, am acasă o colecţie întreagă de DVD-uri cu baschet şi cum am ceva timp liber, pun un DVD şi mă uit. Am ce învăţa. Îmi place să aflu mereu lucrurile noi din baschet.
Chiar mă uitam cu fiul meu zilele acestea la un DVD şi mi-a spus: „DVD-ul astă l-am mai văzut”. Da, l-am mai văzut, dar acum trebuie să vedem ce ne-a scăpat prima dată, trebuie să aprofundăm. Nu cunosc totul despre baschet, nici acum ca antrenor şi nici ca jucător nu am avut senzaţia vreodată că ştiu totul. La ultimul camp din America am avut 4 oameni care au venit şi au vorbit copiilor despre diverse lucruri din baschet şi am încercat să învat şi eu de la fiecare câte ceva. Asta trebuie să ştie antrenorii din România, că niciodată nu ştii totul şi trebuie să inveţi mereu mai mult. La fel şi jucătorii, niciodată nu sunt destul de buni.

NumaiBaschet: Nici chiar Michael Jordan, nu?
Gheorghe Mureşan: Michael Jordan când s-a retras a ţinut o conferinţă de presă la New York. Un reporter l-a întrebat: De ce ai făcut asta? Tu eşti cel mai bun şi ştii cel mai mult baschet. Michael a raspuns: OK, m-am retras ca jucător dar încă simt că mai am de învaţat despre baschet. Iar lucrurile pe care le ştiu trebuie să le exersez şi trebuie să le am mereu proaspete. Şi eu sunt de acord cu el. Chiar dacă eşti cel mai bun, nu înseamnă că le ştii pe toate. Şi mereu va fi cineva care va vrea să te depăşească, chiar dacă ai atins statutul de „cel mai bun”.

NumaiBaschet: Ai fost în trecut consilier al selecţionerului Mircea Vulc şi manager al echipei naţionale. Spune-ne câte ceva despre această experienţă.
Gheorghe Mureşan: Nu a fost nici un fel de colaborare, a fost doar o chestie de imagine, o idee a domnului Dobrescu. Nu mi s-a propus să intru în vreun fel în Federaţie, şi observ că nici alţi jucători nu sunt în Federaţie. Nu mi se pare normal aşa ceva. Mi-ar plăcea să văd foşti componenţi ai echipei naţionale în Federaţie, pentru că ei ar putea ajuta foarte mult.

NumaiBaschet: Ce părere ai despre faptul că domnul Vulc este şi vicepreşedinte al Federaţiei şi antrenor de club în Divizia A ?
Gheorghe Mureşan: Păi dacă alţii nu sunt, ce să facem? (râde) Domnul Mircea Vulc este un om foarte de treabă, vă spun. Îmi aduc aminte nişte vorbe de-ale dânsului, cândva, în Olanda: „Măi baieţi, îmi pare foarte rău. Eu nu sunt antrenor de baschet, eu sunt economist”. Cred că face o treabă foarte bună la Sibiu, şi asta e important. Echipa joacă un baschet frumos şi a terminat sezonul în primele 3. Sper să aducă cât mai mulţi jucători americani şi în acelaşi timp să descopere cât mai mulţi jucători români.

NumaiBaschet: Te vom mai vedea în filme sau reclame TV?
Gheorghe Mureşan:Nu ştiu, depinde ce oferte voi mai primi. Chiar acum, înainte să vin în ţară, am avut ceva oferte, dar încă nu am găsit ceva care să mă atragă cu adevarat. Iar reclame am mai facut în SUA, şi sper să primesc oferte şi din partea firmelor romaneşti.NumaiBaschet: Ce alte planuri de viitor mai ai?
Gheorghe Mureşan:Deocamdată mai am 2 zile de camp şi apoi voi vedea ce va fi. O să mai am treabă săptamânile următoare la Bucureşti, Târgovişte – pentru vizite la orfelinate – şi la Mihail Kogălniceanu, unde, la iniţiativa Ambasadei Americane voi vizita trupele SUA staţionate acolo. După aceea plec în vacanţă. Nu ştiu încă unde. Undeva unde pot să pescuiesc în voie, să stau la soare. Am avut o vară foarte lungă, foarte productivă şi foarte faină în acelaşi timp. Sper ca acest camp să se termine cu bine şi copiii să plece acasă cu zâmbetul pe buze şi în anul şcolar ce urmează să fie cei mai buni elevi.NumaiBaschet: OK, îţi mulţumim pentru timpul acordat şi te invităm să accesezi numaibaschet.ro atunci când vei avea ocazia.
Gheorghe Mureşan: Şi eu vă mulţumesc şi voi intra cât de curând pe siteul vostru.
Gheorghe Mureşan
Data naşterii: 14 februarie 1971
Înălţime: 2,31 m, deţine împreună cu Manute Bol titlul de cel mai înalt jucător din istoria NBA
Greutate: 137Informaţii generale:
Poreclă: Big Ghiţă
A început să joace baschet la vârsta de 14 ani.
Un erou pentru el este Arnold Schwarzenegger
Are doi copii împreună cu soţia sa Liliana: George şi Victor.
A încercat şi actoria, fiind personajul principal în filmul Uriaşul Meu (My Giant), în 1998, în care a jucat împreună cu Billy Crystal.
Recordul său pentru naţionala României este de 42 de puncte, reuşite într-un meci cu Suedia, în noiembrie 1992.
În 1993 a pătruns în liga profesionistă nord-americană (NBA), evoluând cinci sezoane pentru Washington Bullets (1993-1998) şi două pentru New Jersey Nets (1998-2000).
În cel de-al doile sezon petrecut în NBA, a câştigat titlul de „Most improved player„, jucătorul care şi-a îmbunătăţit cel mai bine statisticile faţă de sezonul precedent. (14,5 puncte, 9,6 recuperări şi 2,2 capace pe meci)
Singura dată când a ajuns în playoff a dat de echipa de aur Chicago Bulls, cu Jordan şi Pippen în prim plan.
Recorduri personale în NBA:
Puncte: 31 vs. Charlotte 11/08/95
Recuperări: 21 vs. Miami 1/17/96
Pase decisive: 5 vs. Atlanta 2/08/96
Capace: 9 (de 3 ori!!!)
Fişiere video cu Ghiţă Mureşan

http://www.youtube.com/watch?v=OZwPftEQZXg

http://www.youtube.com/watch?v=Ls41a3xpmhk

http://www.youtube.com/watch?v=1ez02eawRM8

16 August 2006 / Dan Duma, Vlad Mihăilescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s